torsdag 3 april 2008

Moral och etik

Någon hittar sin drömlägenhet på blocket för 60 000 kr eller högst bjudande. Säljaren säger att den som första bjuder 60 000 får lägenheten. Säljaren och säljarinnan råkar lova bort lägenheten till varsin köpare samtidigt. Då blir det budgivning och Någon har det högsta budet med 70 000 kr. Säljarna berättar också att de köpt annons i lokaltidningen. Någon som nu är den enda köparen berättar ett de kommer att bli nerrringda för området är så poppulärt. Säljarinnan säger på telefon att det spelar ingen roll du får köpa lägenheten. Vi orkar inte hålla på. Glad i hågen ringer Någon Dottern och banken för att fixa allt. Samtidigt lämnar säljarinnan ett meddelande på telefonsvararen. Någon ringer upp och får då höra att vi säljer inte till dig för vi har fått ett bud på 100 000 kr.
Moraliskt och etiskt rätt? Försvarbart eller bara förståeligt? (och som vanligt är det inte den som skriver som är Någon...)

6 kommentarer:

Anna funderar sa...

Ett avtal är ett avtal alltid, men man kan ju fråga sig om inte säljaren borde ha insett att komplikationer skulle uppstå om förutsättningarna var de föregivna. Var kommer detta exempel ifrån, berätta för nyfiken?

Stumpan sa...

Anna: Någon är en jobbarkompis.

Anna funderar sa...

Åhå, gäller att ha koll på juridiken...Och kolla in lite tävling idag!

Petra sa...

När det gäller fastigheter (jordabalken)så gäller bara skriftliga avtal, så tyvärr så är det inget avtalsbrott...men moraliskt är det fel såklart!

huga sa...

Visst är det så att pengarna styr här i världen. Det är varken moraliskt rätt eller särskilt förståeligt när man står där och ser drömgrejen gå förlorad.
Till nästa affär är det skriftligt som gäller. Hoppas det löser sig för vännen.

Stumpan sa...

Petra: Just det jordbalken hade jag glömt... Men kul är det itne för min kompis!
Huga: Hon säger att det var väl meningen då....