söndag 29 november 2009

Jag drömmer om en jul hemma!

And home is were the heart is! Så var det då äntligen dags för det omtalade julinspirationsinlägget. Egentligen har det varit klart rätt länge i mitt huvud. Men jag hade tänkt att jag skulle få tillgång till ett bildbehandlingsprogram så att bilderna blev snygga och fina. Men tji fick jag så ni får vackert hålla tillgodo med dem som de är.


Jul ja. Det är ju orehört lätt att bli alldels överväldigad och över ambitiös. DET tycker jag att vi hoppar över både och. För mig börjar julen när de första julmagasinen dyker upp på tidningshyllorna och jag kan bara inte låta bli. I år rekommenderar jag Lantlivs julnummer. Det är så där alldeles överdådigt (och här får det gärna vara över hur mycket det vill:) Och det kom inte ens med på bild för jag tror bestämt att kära svåger försnillade det i går.

Jag bläddrar och drömmer och fantiserar. Jag klipper ut recept och jag river ut bilder till min moodboard.
Hemma hos oss är inte jul så himla mycket tomtar och pryttel. Det handlar mer om levande ljus och textilier i varma färger. Och så mat då...

Jag brukar tjuvstarta med julskinka från delikatessdisken. I lagom tunna påläggsskivor på vikabröd med skånsk senap. Alltid skånsk senap. Inget egen "knådadat" wiskey, punch smakande finkockskladd. Nej vanlig hederlig (kravmärkt) skånsk senap ska det vara. Här någonstans brukar den första flaskan julmust dyka upp hemma också. Apotekarnes om Flicka själv får välja. Och bli inte oroliga jag har beställt en ekologisk julskinka att koka (inget ungsstekar trams) själv kvällen före julafton ;-) Lussebullar däremot de bakar jag alltid till första advent (ja lite sen var jag allt i år). Och jag har kört med vad jag kallar det utlimata lussebullereceptet från sjusorters kakor i ungefär hundra år men så i år fick jag för mig att prova bullreceptet ur Sommarens söta och göra om till saffransbullar och det var ett lyckokast. Godare bullar får man leta efter (jaja, receptet kommer snart på Kafé Kanel). Som ni ser har jag inte ens gjort lussekatter. Vanliga hederliga snurror fick det bli.

Sill och ägghalvor är annars mina favoriter på julbordet. Jag brukar försöka ha med en ny sill varje år. I år blir det nog Ernst äppelsill:
Lag
1 dl ättiksprit
2 dl socker
3 dl vatten
20 svartpeppparkorn
1 lagerblad
Koka ihop lagen och låt svalna
3 urvattnade sillfiléer
4 svenska äpplen
1 stimlad purjolök, det gröna

Skiva äpplena tunt utan att skala dem, skär sillen i lagom stora munsbitar varva sill, äpplen och purjo i en glasburk och hällöver lagen. Låt stå minst 5 timmar.

Och så har vi ju julgodiset förstås. I år tänkte jag prova att koka knäck på lönnsirap. Jag återkommer med recept när jag testat om det fungerar:) Annars är mitt absoluta favoritjulgodis mörk chokladfudge Den tar lite tid men det är det värt!!!!
Just ja, något om julklappar hade jag ju lovat också. Jag tror faktiskt att jag hittat de ultimata julklapparna som passar alla. Till jul brukar jag alltid ta en rejäl vända på Pressbyrån (nej jag har inte blivit galen) och köpa magasin och tidskrifter. Det finns något för precis alla. Det känns som en personlig present och det kostar inte skjortan! Vill man slå på stort kan man gärna låta tidningarna följas åt av något favoritgodis. Sedan är juldagen räddad ;)
Om ni lovar att inte skvallra kommer här en bild på min planerade juloutfit:
Linne H&M, klänning Odd Molly, underkjol Indiska och strumpisar från MQ.
Sisådär ja. Det här var det längsta inlägget i bloggens historia. Behöver jag säga att jag är ett stort fan av jul?????

3 kommentarer:

Peace in mind sa...

Heliga Moses...snacka om inspiration:)

Nästan att jag lovar testa Ernst-sillen, och sedan är jag tacksam för tipset på underkjol.

Jag tror att jag kommer uthärda julen och tom kunna njuta lite, på min egen ganska låga nivå.

Kram kram och sussa gott.

Åsa sa...

Pim: Jag blev riktigt förvånad själv;)

Anonym sa...

Wow, en sån jul kan jag fetglömma i år. Önskar mig bara en endaste julklapp i år, en liten söt varm, snusande puderdoftande liten - Molly. Du vet jag menar.
Oddie